Ljus i lampor

Storytelling

Kreativa gör det själv-tips

10 tips på hur du kan uppdatera dina ljuskällor

Det är dags att byta till LED. Det betyder att du kommer ha många gamla ljuskällor som ligger och skräpar hemma. Men istället för att kasta bort dina gamla ljuskällor kan du göra om dem till personliga inredningsdetaljer till hemmet, kontoret eller festen. Vi har samlat våra favorittips på hur du kan ge nytt liv åt dina gamla ljuskällor från gör det själv-bloggar och forum. Känner du för att göra något kreativt? Fortsätt att läsa!

Innan du börjar: De flesta av dessa tips innebär att du måste börja med att tömma och rengöra dina gamla ljuskällor. Detta involverar några olika steg. Du måste också vara noggrann och försiktig så att glaset inte går sönder. För att vara på den säkra sidan bör du bära handskar och säkerhetsglasögon.

Såhär gör du. Först måste du ta bort sockeln (det lilla metallområdet) i änden av lampan. Detta kan du göra med hjälp av en avbitare eller pincett. Därefter ska du krossa glaset (normalt svart) som finns i ljuskällans kolv. Till detta kan du använda en skruvmejsel eller avbitare. Skaka ut det krossade glaset på ett pappersark som du sedan slänger. När du har fått bort det mörka glaset bör du se stödet som håller tråden och filamentet på plats innuti ljuskällan. Lirka ut dessa med hjälp av en pincett och skaka ut eventuellt glas.

Våra favorittips

1. Hemmagjorda oljelampor

Vi älskar det här tipset eftersom det är ett smart sätt att behålla ljuskällans syfte samtidigt som det påminner oss om en tid utan elektricitet.

För att kunna göra din oljelampa behöver du olja (även olivolja går bra), en veke (testa ett skosnöre eller en tråd) och en liten metallring. Ta din förberedda gamla ljuskälla och limma fast ringen i botten på ljuskällan. Detta gör så att ljuskällan kan stå upp. När ljuskällan står stabilt ska du hälla i olja i den tills den är full till två tredjedelar. Därefter sätter du dit veken. Dra den genom kolven tills den är täckt i olja. För att hålla tråden på plats vid toppen av lampan kan du använda en liten plåtbit, till exempel från en läskburk eller kapsyl och skära in ett litet "x" i den att träda tråden igenom. När tråden är helt täckt med olja (det kan ta några timmar) kan du tända den. Kom ihåg att alltid hålla ett öga på brinnande ljus. Förvara på ett säkert ställe. Nu har du en backup nästa gång det blir strömavbrott! Läs mer här.

2. Placeringskortshållare

Detta är ett perfekt sätt att dekorera bord på bröllop eller middagsbjudningar och samtidigt låta dina gäster veta var de ska sitta.

För att göra dina placeringskortshållare behöver du dina förberedda ljuskällor, självhäftande silikon stötdämpare (eller någonting liknande för att hålla lamporna på plats), kartong, smal metalltråd och dekoreration till insidan av ljuskällan. Vilka dekorationer du väljer är upp till dig.

När du har valt din dekoration måste den trädas in genom kolven på ljuskällan. Därefter fäster du stötdämaren på botten av ljuskällan för att förhindra att den rullar runt på bordet. Sedan är det dags att göra klart dina placeringskort. Glöm inte att lämna plats för ett hål. Till sist tar du tråden och träder den genom hålet i kortet och runt foten på lampan. Klar! Nu är det bara att duka. Klicka här för att se resultaten.

3. Hängande vaser

Skapa en modern känsla med dessa minimalistiska glashållare för blommor och växter.

Att göra dessa hängande vaser kunde inte vara enklare: ta din förberedda ljuskälla och knyt ett snöre tight runt kolven, som skapar en ögla i andra änden av tråden så att det går att hänga upp lampan. Därefter kan du fylla ljuskällan med vatten, sätta i några individuella blommor och hänga upp den. PS. en grupp med flera hängande vaser passar bra om du har ett stort utrymme. Stående varianter kan också göras.Läs mer här.

Lampa som vas

Fler spännande tips

4. Tvinnade päron

Ge ditt hem en rustik stil med denna gör det själv-bordsdekoration. Enkel att sätta ihop då allt du behöver är en tråd, lim och lite tid. Denna steg för steg-guide visar precis hur du ska gå tillväga.

5. Ljusstakar

Varför inte göra ljusstakar av gamla ljuskällor istället för gamla vinflaskor? Genom att måla dina ljuskällor och lägga till vikt och stöd för att se till att de kan stå upp kan du enkelt sätta i ett ljus så länge det passar. Få mer inspiration här.

6. Salt- och pepparkvarnar

Lys upp dina måltider med dessa gör det själv-kar. Det enda du behöver skapa är lock med hål i så att du kan salta, peppra osv. Många använder gamla lock från plastflaskor. Här kan du ta reda på hur du gör.

7. Väggkrokar

Denna är lite mer teknisk och involverar betong, men är ändå genomförbar. Betong kan vara svårt att ha att göra med eftersom du måste arbeta mot tiden. Fyll ljuskällorna med betongen innan den stelnar. Se till att ljuskällorna är helt och jämt uppfyllda. Medan betongen fortfarande är mjuk sätter du i en stor skruv i kolven. Se till att en tillräckligt lång del av skruven sticker ut så att du kan skruva in den i väggen. Sedan är det bara att vänta. När betongen har stelnat kan du försiktigt krossa glaset som omger betongen och vips, så får du en lampformad krok. Kom ihåg att alltid bära skyddsglasögon och handskar när du jobbar med glas. Här hittar du alla detaljer.

8. Krukor

Med krukor gjorda av ljuskällor kan du se hur dina växter växer genom glaset i denna vetenskapsliknandeidé. Gamla ljuskällor erbjuder det perfekta fönstret - även fast dina växter så småningom kan få ont om plats. Se denna idé i praktiken.

9. Godisskålar

Att dekorera och fylla upp gamla ljuskällor med godis är ett roligt alternativ till en chokladask. Få fler idéer här.

10. Juldekorationer

Från snögubbar till pingviner - du kommer att förvånas av hur mångsidig en gammal ljuskälla kan vara. Så vad behöver du? Jo, färg, lim, glitter och lite fantasi. Det är heller inte helt fel med ett leende! Få mer inspiration här.