LED-lister

LED-lister
Monteringsinstruktioner och designtips

Gör det mesta av mångsidigheten hos LED-lister med kreativ belysning. På grund av den höga effektiviteten och långa livslängden har LED-tekniken snabbt ökat i popularitet jämfört med klassisk glödtrådsteknik. Dessutom har dioderna en stor kreativ potential tack vare den kompakta storleken.

LED-lister med fast avstånd mellan lamporna passar i många olika belysningsscenarier. I den här artikeln får du lära dig att installera LED-lister på rätt sätt och tips för kreativ design på kontor, i bostäder, butiker och parkeringshus under jord.

LED-lister

LED-lister: Instruktioner för korrekt installation

Den dubbelsidiga tejpen på baksidan av LED-listerna gör det enkelt att montera dem på de flesta släta ytor. Den enda begränsande faktorn är längden: För system med 12 V bör inte listen vara längre än åtta meter. Maxlängden för system med 24 V är 12 meter. För längre lister måste du använda en relästation. Modeller med fördragna ledningar kan snabbt kopplas in och användas.

1. Kapa eller förlänga en LED-list
LED-lister kan klippas med sax. Många tillverkare markerar punkter där ytan kan kapas med en symbol med en liten sax eller tre små streck. Om du vill koppla ihop två olika LED-lister kan du använda snabbkopplingar, t.ex. Slimconnect-systemet från Osram. Se bara till att listerna har samma polaritet.

2. Runt hörn
Om LED-listen måste böjas runt ett hörn ska du använda en vinkelkoppling. Alternativt kan vissa LED-lister böjas upp till 60 grader.

3. Ansluta LED-lister till ett uttag
Du måste välja rätt strömförsörjning för din LED-list. De måste ha samma spänning, som beräknas som effekt (watt) per meter × listens längd. En LED-list på 3,8 meter med 12 V och en strömförbrukning på 5 W/m måste ha en transformator med en kapacitet på minst 19 W. Inkludera en prestandabuffert på 20 procent. Du måste även tänka på rätt polaritet vid anslutningen.

4. Tillval: Dimmer och kontroll
Med enfärgade LED-lister kan du justera ljusstyrkan stadigt med en mellanliggande dimmer. För att manuellt ändra färger med RGB-lister måste du även ansluta en LED-styrenhet. Kontakten för RGB-lister består av fyra kablar:

  • Svart eller vit kabel för den positiva anslutningen till den positiva polen på styrenheten
  • Blå, röd och grön kabel för den negativa anslutningen
  • Infoga den röda kabeln i uttag R, den gröna i G och den blå i B.

5. Strömanslutning
Koppla nu styrenheten till strömförsörjningen om det behövs för att ansluta till elnätet. Anslut den bruna eller svarta yttre ledaren till uttag L, den blå neutrala ledaren till uttag N och den gula/gröna skyddande jordningsledaren till uttaget med motsvarande symbol.
Obs: Innan installation utomhus måste du se till att lampornas hölje har en IP66-märkning för att säkerställa att lamporna är ordentligt skyddade mot våta eller fuktiga miljöer och inträngande vatten. Du kan skydda anslutningspunkten för två LED-lister med ett krymprör.

Kreativa idéer för LED-lister

LED-lister använder konsekvent belysning för att få en behaglig atmosfär i korridorer och rum, på golv eller väggar. Låt dig uppslukas av kreativa idéer.

LED-lister

Använda LED-lister på vägg eller tak för indirekt belysning
Varma, vita LED-lampor är perfekta för miljöer där du vill ha indirekt belysning. Du kan välja att installera LED-listerna i ett innertak för att skapa konst på väggen eller framhäva produkter i butik.

LED-lister i köket
Arbetsbänkar i köket ska vara väl upplysta. I ett kök med väggskåp kan du sätta LED-lister på undersidan för att belysa bänkskivan, diskbänken och spisen med mjuk belysning.

LED-lampor för extra säkerhet i trappan och i parkeringshus under jord
Använd LED-lampor för att belysa trappor eller parkeringshus med en närhetssensor. Lamporna tänds automatiskt när någon kommer.

Nödutgångar i bostadshus
Markera utrymningsvägar genom att lägga LED-lister på golvet och ansluta dem till en nödströmförsörjning. I nödsituationer visar lamporna boende till säkerhet.