Ljus som en livsstilsprodukt
Innovativ belysning med LED

När den elektriska belysningen uppfanns förändrades mänsklighetens historia för alltid. Det verkar nästan otroligt att kolbåglampan utvecklades för över 200 år sedan. Och privata hem har haft elektrisk belysning sedan 1880-talet.

Nu, runt 135 år senare, har belysning blivit en spännande livsstilsprodukt. Tack vare modern och extremt effektiv LED-teknik kan vi lysa upp våra hem och skapa vår egen unika, välkomnande och energibesparande stämning i flera olika färger, former och designer.

LED-lampor

Från volframglödtråd till ljusdioden

Hur har belysningstekniken ändrats?

De senaste åren har elektrisk belysning gjort otroliga tekniska framsteg. Tack vare kunskaper om ljusets hastighet har forskare kunnat utveckla glödlampor med volframglödtrådar med hjälp av LED-teknik. Ljusdioder började massproduceras redan på 1960-talet, men i början användes de endast för miniräknare och digitala klockor. På den tiden gav inte LED-lampor mycket ljus ifrån sig. När LED-lamporna utvecklades ökade ljuseffekten från under 0,1 lm/W till över 100 lm/W, vilket är ett enormt steg framåt. Den senaste generationen LED-lampor kan till och med nå en ljuseffekt på 300 lm/W.

Nu är LED-lampor grundläggande för belysningskoncept – både på kontor och i hem. Och det är inte konstigt med tanke på att lysdioder har en tydlig fördel gentemot sina föregångare – de är mycket, mycket effektivare! Effektiviteten hos en vanlig glödlampa är t.ex. bara runt 5 %, resterande 95 % går förlorad som värme. Effektiviteten har förbättrats betydligt med LED-belysning, vilket den tyska testningsstiftelsen Stiftung Warentest tydligt har visat: En familj på tre kan spara cirka 1500 kr per år om de ersätter traditionella glödlampor med LED-teknik.

Ljus som en livsstilsprodukt

Använda LED-teknik i moderna belysningskoncept

Men LED-lampor är inte bara effektivare än sina föregångare. Med den här moderna belysningstekniken kan man skapa belysningskoncept som var helt otänkbara för bara några år sedan. En del associerar LED-lampor med ett kallt, vitt, otrevligt ljus, men det är något av en myt. Faktum är att moderna belysningskoncept med lysdioder kan göra mycket mer: från varmvit och mysig belysning för hem till hela utbudet av RGB-färger. Allt är möjligt. LED-lampor är även högteknologiska när det gäller användarvänlighet. Med LED STAR+ RELAX & ACTIVE räcker det med ett klick för att ändra belysningen från kallt, vitt ljus som är stimulerande och underlättar koncentrationen till ett harmoniskt, mysigt, varmt vitt ljus.

LED STAR+ RELAX & ACTIVE
LED STAR+ RELAX & ACTIVE

Dimbara LED-lampor möjliggör även unika belysningslösningar. Du kan använda dem för att förvandla ett sovrum eller badrum till ett spaområde som får dig att slappna av och drömma. Och du behöver inte installera en extra dimmer, för med lampor som LED STAR+ DUO CLICK DIM kan du dimma dem med ett enda tryck. LED-tekniken har också lett till nya alternativ utomhus: med lampor utrustade med SMART+ och skymningssensorer kan du fjärrstyra dina lampor med din smarttelefon, dator eller surfplatta och behöver inte längre gå runt och släcka dina lampor när solen går ned.

Vintage Edition 1906

LED – belysningens framtid?

LED-lister, LED-lampor, LED-trädgårdsstänger – med sådan innovativ och energibesparande teknik kan man lätt tro att den traditionella glödlampan är historia. Men för många människor har dess bekanta form blivit en designklassiker, vilket förklarar varför det finns så många LED-lampor som ser ut som traditionella glödlampor. Tack vare s.k. retrofitlampor passar dessa små godingar även i traditionella socklar, vilket gör det ännu enklare att spara energi. Och det bästa av allt: Tack vare LED-teknik kan belysningen utformas på många unika sätt. I LEDVANCE-sortimentet hittar du bl.a. klassiska retrolampor som påminner om den ”gamla goda tiden” med kolglödtrådslampor. LED-lampan i serien 1906 Edition är otroligt fin på egen hand och är både elegant och energieffektiv.

Om du letar efter innovativa belysningslösningar är serien LEDVANCE SMART+ rätt för dig. Den omfattar ett brett sortiment av LED-lampor och ljusarmaturer för inomhus- och utomhusbelysning som du kan kontrollera via Gateway eller Bluetooth med hjälp av en app eller röstkommando. Faktum är att många av lamporna även kan kopplas direkt till Apples Siri eller Amazons Echo. På det stora hela är det en helt ny nivå! Och med en förväntad livslängd på ca 20 000 timmar sparar du både energi och slipper behöva byta glödlampor!