Belysning i vardagsrummet

Rätt belysning för vardagsrummet

Olika belysningslägen är nyckeln

Vardagsrummet fyller ofta många funktioner. Vi gillar mysiga vardagsrum där vi kan välkomna gäster och leka med barnen, och samtidigt är det ofta en matplats, många gånger med direkt åtkomst till ett kök med öppen planlösning. Många behov måste kombineras. En trevlig interiör är inte tillräckligt.

Avgörande för diverse användningsområden är rätt belysning. Med så många olika funktioner måste det finnas olika ljuskällor. En kombination av takbelysning, väggbelysning och golvarmaturer samt böjbara LED-lister rekommenderas. Du bör också kombinera stämningsskapande och funktionellt ljus.

Det handlar om att blanda ljuset rätt!

Det handlar om att blanda ljuset rätt!

Kombinera olika ljusmiljöer

Blanda indirekt bakgrundsbelysning, punktbelysning och takbelysning. På så sätt kan du alltid förändra ljusmiljön.

Takbelysning med höga prestanda är logiskt om du vill lysa upp hela vardagsrummet, och täcka en stor yta med hög ljusstyrka. Ett perfekt exempel är t.ex. en LED-lampa som ersättning för en 100/75 watt-lampa med 4 000 Kelvin. Idealiskt vid rengöring och andra praktiska uppgifter. Enskilda golvarmaturer eller bordslampor kan till exempel ställas bredvid en soffa, hylla eller på ett skåp och skapa stämningsfulla öar av ljus. Dessa bör ha ett varmt vitt ljus med medelhög ljusstyrka. I sådan här situationer är det perfekt med LED-lampor som ersätter glödlampor från 40 till 60 watt och en färgtemperatur på 2 700 Kelvin

Väggbelysning med snygga armaturer kan också förhöja stämningen rejält i vardagsrum. De nya LED RETROFIT-lamporna från OSRAM är perfekta för detta, till exempel med transparenta lampskärmar eller ljuskällor med öppen spridning. Designlamporna är också anpassade för ljuskronor. Små dekorativa armaturer eller spotlights i hyllor eller skåp kommer också att fylla ditt vardagsrum med ett behagligt ljus och skapa fler öar av mysigt ljus.

Downlights: effektbelysning och ljusdesign

Integrera ljuskällor med punktspridning

Ljuskällor med punktspridning får inte saknas i ljusblandningen. Dessa är idealiska för effektiv belysning av rummets hörn, väggar och inredningsföremål – professionell ljussättningsdesign i hemmet. Downlights är den bästa sortens armaturer för den här typen av uppgifter. Om du redan har integrerade downlights i ditt vardagsrum kan du konvertera dessa ljuskällor till LED utan problem. OSRAM erbjuder en mängd olika lampor med varierande wattal och färgtemperaturer. Tips: Använd dimbara reflektorlampor för att få mer flexibilitet i belysningsdesignen genom reglering av ljusstyrkan.

Integrera ljuskällor med punktspridning

Den senaste belysningstrenden: Indirekt belysning

Den senaste belysningstrenden: Indirekt belysning

Mjukt ljus med LED-lamporna Deco Flex

Indirekt belysning är en sann belysningstrend. Den skapar ett ”mjukare” ljus, eftersom ljuskällans belysning inte kan ses direkt. Trenden kommer från catering- och evenemangsbranschen där man har använt detta under många år som en spännande metod för att skapa stämningsskapande ljus. För ditt hem innebär detta antingen avkopplande bakgrundsbelysning för mysiga timmar eller en TV-kväll – LIGHTIFY-versionen har dessutom alla RGB-färger.

Du kan använda diverse LED-ljuskällor för indirekt belysning, men en av dem slår verkligen betraktaren med häpnad – LED-lamporna Deco Flex. Din kreativitet känner inga gränser tack vare de böjbara LED-listerna. De passar optimalt på praktiskt taget vilken yta som helst, de kan integreras i möbler eller placeras diskret i ett hörn som en girlang. Om du vill kan du dessutom flytta de flexibla underverken när som helst.