”Alexa, tänd ljuset!”

Alla talar om det – och med det. Amazon Echo. Den röststyrda assistenten blir allt vanligare och kan anslutas till olika hushållsenheter – inklusive OSRAM LIGHTIFY. Läs mer om hur det nya partnersamarbetet – och flera andra – kan revolutionera ditt hem och dess belysning.

Om du hade sagt detta för bara ett par decennier sedan hade folk kanske skrattat åt dig och inte trott på dig. Tanken på att tala med hushållsapparater hade kanske känts för otrolig eller för futuristisk för att ta på allvar. Men idag är sådana idéer verklighet – och de blir allt mer populära.

Amazon Echo

Vi presenterar Amazon Alexa

Amazon Echo är en smart röststyrningsenhet. En smart enhet som lyssnar till namnet ”Alexa”. Alexa kan (bland annat) berätta vad klockan är, läsa väderrapporter, spela musik, ställa in larm, skapa shoppinglistor och svara på frågor om din planeringskalender. Produkten lanserades först till Amazon Prime-medlemmar eller genom en särskild inbjudan 2014, och den lanserades till allmänheten i USA i juni 2015. Under hösten 2016 kom Echo till Tyskland och Storbritannien.

Vad är då kopplingen till OSRAM LIGHTIFY? Enkelt. Amazon Echo kan integreras med andra smarta enheter – inklusive belysning.

Echo möter LIGHTIFY

Amazon Echo kan byggas in i befintliga LIGHTIFY-system. Allt du behöver för att komma igång är högtalaren, en LIGHTIFY Gateway (den medföljande intelligenta trådlösa manöverenheten för ljusreglering) samt LIGHTIFY-lampor och -armaturer. Sedan behöver du börja prata. Säg: ”Alexa, tänd lamporna i vardagsrummet” – och vardagsrummets lampor tänds. Säg: ”Alexa, dämpa ljuset” – klart. Tack vare Alexa behöver du inte längre hoppa upp ur soffan eller lämna den varma sängen för att justera belysningen. Låter som en suverän rumskompis!

Och det slutar inte där. Du kommer snart att kunna göra ännu mer. Alexas utvecklare har meddelat att de tänker lägga till flera extrafunktioner.

Lightify-logotypen

Kompatibel med Lightify Smart Home

Andra smarta partners

Amazon Echo är ett av de mest innovativa (och roliga) systemen som kan anslutas till LIGHTIFY-produkterna, men det är inte det enda systemet. Det finns flera andra som också kan integreras direkt: LIGHTIFY-lampor kan med andra ord anslutas till Smart Home-system utan att använda LIGHTIFY Gateway. Bland dessa finns Qivicon som är en märkesoberoende plattform för smarta hem. Här kan du använda produkter från olika märken tillsammans. Genom Belkin WeMo (Storbritannien) kan smarta hem-enheter manövreras via en app oavsett var du befinner dig. Andra exempel är Daheim, Jung, Samsung SmartThings (Storbritannien) och Wink. LIGHTIFY-lampor kan också kopplas indirekt till Nest, Flic och eQ-3.

Den här listan kommer sannolikt att bli längre. Partnersamarbetet med Amazon Echo (och andra) har bara börjat. Även om Alexa inte kan hålla dig uppdaterad med senaste nytt om framtidens smarta belysningsalternativ – så kan vi. Håll dig informerad och håll öronen öppna!