En intervju med en smart (upplyst) person

Enzo Peres är Smart Home Product Manager hos LEDVANCE och förklarar fascinationen med intelligent belysning

Uppgradering? Ombyggnad? Flytt? Oavsett vilket behöver du ta med ”wow”-faktorn i beräkningen. Det positiva är att smarta system kan göra att du skiljer dig från mängden! Det gäller oavsett om du hanterar all belysning med en app eller om du börjar använda röststyrning – det händer spännande saker just nu inom teknik för hemmabruk. Vi har talat med Enzo Peres som är expert på smart belysning för att få veta mer.

Smarta hem

Enzo Peres har bara smarta lampor hemma. Han söker alltid efter möjligheter att uppgradera. ”Så snart som jag hör något om nya produkter börjar jag leta efter dem”, berättar han. Peres har tur – i sin roll som produktchef för smart hembelysning inom LEDVANCE har han ofta chansen att testa de senaste lamporna och programuppdateringarna innan de kommer ut på marknaden. ”Ibland tappar man fullständigt hakan i mitt jobb”, strålar han. Det är extra spännande att sådana tillfällen snart blir vanliga i många hem lite varstans. Smart belysning är nu en het trend inom heminredning – och det är mycket enklare att installera än du kanske tror.

Du behöver inte dra om några kablar, men du behöver ha en internetanslutning
”Det är lätt att komma igång”, säger Peres, ”det behövs inga verktyg, ingen programmering och ingen kabeldragning.” Med startsatsen för LIGHTIFY (som innehåller LIGHTIFY Gateway och en LIGHTIFY Classic A60 RGBW-lampa) behöver du bara en internetanslutning och en smarttelefon för att ladda ned appen. Du kan även prova den förberedda dimmersatsen med en LIGHTIFY-Switch och en dimbar lampa, där Switchen kan användas som en fjärrkontroll för lampan. Det går alltid att starta i liten skala: ”Du kan experimentera med smart belysning steg för steg”, förklarar han, ”till exempel genom att först testa en enstaka lampa eller ett rum.” Ett viktigt första steg är dock enligt Peres att bestämma sig för hur den nya tekniken ska användas. Han delar in huvudfördelarna i fyra kategorier – anpassningsförmåga, komfort, säkerhet och ekonomisk besparing.

Vi börjar med anpassningsförmågan. Du kan spara tid, imponera på gäster och ändra stämningen i ett rum på några sekunder. ”Ta till exempel ett vardagsrum”, säger Peres, ”här har du kanske spotlights i taket, en bordslampa och en golvlampa. Genom att använda dessa i olika kombinationer, eller med diverse temperaturer eller färger, kan du ändra utseendet och känslan i hela rummet. Med smart belysning kan du programmera olika scenarier i förväg, och sedan aktivera dem med en knapptryckning.”

Hög komfort med rörelsesensor
”Om du är mer intresserad av komfort kan en smart rörelsesensor vara en lösning.” Lampor kan ställas in så att de tänds när du går in i ett rum och släcks när rummet har varit tomt i en viss tid. Du kan programmera olika ljusstyrkenivåer beroende på tidpunkt. På natten räcker det kanske med att tända en dämpad lampa. Peres menar att smarta sensorer kommer att kunna ersätta strömbrytare helt och hållet i framtiden.

Nästa punkt är säkerheten. ”Om detta är en avgörande fråga kan smart belysning användas för att ge intrycket av att någon är hemma trots att huset är tomt.” Mekaniska timerenheter kan bara ställas in så att lamporna tänds/släcks vid samma tidpunkt varje dag, men med smart belysning kan du få ett mer slumpmässigt (och därför mer realistiskt) mönster.

Smarta hem

Smarta hem

Den sista fördelen är den ekonomiska. ”Du kan undvika onödig användning av lampor med hjälp av sensorer, och då energiförbrukningen och underhållskostnaderna är lägre för LED-lampor kan du spara pengar där också”, förklarar Peres.

Senaste trenden: ljusstyrning med rösten via Amazon Echo
Vill du tillägga något? ”Ja, att smart belysning är roligt!” Den senaste innovationen som vår expert på smart belysning vill testa är Amazon Echo. Den röststyrda smarta högtalaren kan nu anslutas till LIGHTIFY-lampor – vilket innebär att du kan ändra belysningen med röstkommandon. ”Du behöver inte ens prata direkt in i lådan: Det är som att det är någon i rummet som lyssnar på dig”, säger han.

Många nya imponerande produkter har presenterats på marknaden under årens lopp. Förr om åren handlade det kanske om tvättmaskiner eller trådlösa telefoner. Idag är det smart belysning. Till skillnad mot tidigare hushållsinnovationer kan de senaste innovationerna också hjälpa dig att spara pengar. Då tekniken fortsätter att utvecklas och användarnas synpunkter fortsätter att förbättra användbarheten, så kan man säkert säga att det stundar spännande tider.